Speidermuseet — speiderbevegelsens skattkiste

Speidermuseet
Speiderhistorie fra Speidermuseet
5 min readMay 19, 2016

--

En liten beretning om de som arbeider på Speidermuseet og hva de kan være behjelpelige med!

Av Ivan Chetwynd

“Jeg skulle skrive om speiderleirer på Svalbard. Hvor skulle jeg få stoff til det?

På Speidermuseet selvfølgelig! Det er dit man skal, hvis man skal skrive jubileumsskrift for speidergruppe eller gilde, eller trenger andre opplysninger om speidingens historie i Norge.

Inn en dør og opp en heis

Trond Walstad er museets bestyrer og hilser besøkende velkommen!

Museet er i 4. etasje i en bakgård i Storgata 3 — i samme gård som Turistforeningen. Jeg blir ønsket velkommen av museets bestyrer Trond Walstad.

Hva finnes i databasen?

Kåre Ballangrud har ansvar for museets database og hjelper meg å finne dokumenter — brev, rapporter, fotoalbum fra leirene. Han søker i databasen på Svalbard og får flere treff. Han finner gjenstandenes registreringsnummer og hylleplassering, og noterer dette på en gul lapp så jeg kan gå og lete i de flyttbare arkivhyllene.

Men hva med bildene fra leiren?

Jeg finner en del om 2. Bestums leir i 1951, som jeg hadde hørt om før — blant annet brev fra Det Bergenske Dampskibsselskab som forteller at selskapet vil gjøre et unntak for speiderne og frakte deres utstyr til halv pris.

Bilder fra 2. Bestums leir på Svalbard i 1951, og dokumenter om Artic Rover Moot i 1962

Lederen for leiren var Oluf Reed Olsen, en viktig skikkelse i speiderbevegelsen og en kjent flykaptein og sabotør under krigen. Førti år senere var syv av de seksten speidere tilbake på samme leirplass — som hadde fått navnet «Speidernesset». Speideren forteller at Olsen ble «nesten beveget» da han fant igjen teltplugger som de hadde glemt i 1951.

Les mer: Du kan lese mer om Oluf Reed-Olsen på Speiderhistorisk Leksikon

Så var det en del papirer om Arctic Rover Moot i 1962, som fant sted på en tid da Svalbardtraktaten var fremme i mediene. Mens jeg søker for å finne aktuelle kladdebøker og foldere, slår det meg hvor mye tid og kreativitet ble brukt på vakre håndskrevne og håndtegnete loggbøker og beretninger fra møter, turer og leirer i tiden før tv-en og pc-en gjorde sitt inntog i hjemmet og fritiden!

Finnes det noe speiderlitteratur

Jeg har også hørt om en gammel guttebok, som jeg mener heter Speidergutter på Svalbard, men den dukker ikke opp når Kåre søker på Svalbard i databasen — men så oppdager vi at guttene hadde vært på Spitsbergen. Men hvor kan jeg finne boken?

Erik Rødland (med hjelm) og Knut Jorde inne på Speidermuseets mangslungne loft.

Erik Rødland er ekspert på speiderlitteratur, så jeg går lenger inn på loftet, der han sitter med hjelm — nødvendig på grunn av de lave bjelkene i det lange arkivloftet.

Han kjenner til boken — skrevet av Peder Flink (et pseudonym) og gitt ut på Gyldendal i 1922 — og med hjelp fra ham og Trond Hoel finner jeg den. Museet har tre eksemplarer, og jeg fyller ut et utlånsskjema og tar det ene med meg hjem.

Museet har en god samling av speiderlitteratur — gutte- og jentebøker med speidertema.

Fyll ut utlånsskjema hvis du vil ha med noe hjem

Trond Hoel er speidermuseets registreringssjef. Det er Trond som administerer utlånsskjemaene for de som trenger å låne litteratur og effekter.

Trond Hoel har i alle år hatt ansvaret for arbeidet med selve registreringen og klassifisering av gjenstandene som blir levert til museet (dvs. utfyllingen av registerkortene). Han er museets «sjefsdetektiv», og hjelper til med å finne informasjon om alt som har skjedd i norsk speiderhistorie”.

Finnes det flere bilder?

Jeg ville høre om museet har noen bilder fra de leirene jeg er interessert i. Johan Bye holder på med den store jobben, å digitalisere bilder som museet har fått.

Johan Bye er ansvarlig for å digitalisere Speidermuseets bildesamling.

Hittil er ca.1 600 bilder scannet (blant dem bildet fra leiren i 1951).
Et problem med bilder er ofte å vite hvem det er som er avbildet. Akkurat i dag har museet besøk av Ingrid Lowzow — «Krølle» — som har vært profesjonell tegner (så vel som studiekamerat, fjelltur-ledsager og en tid også privat sekretær til Dronning Sonja).

Inger Lowzow — kjent i speiderkretser som “Krølle” — har tegnet mye i speidersammenheng, og gjør et viktig arbeid med å identifisere personer på bildene som scannes.

Hun har laget mange av tegningene som pryder gjenstander på museet, og i dag tegner hun sjablonger over fotografier, slik at man kan identifisere personene på bildene.

Lunsjpause med diskusjoner

Kaffepause! De frivillige på museet i en velfortjent kaffepause. Kommer du innom til rett tid, får du nok en kopp du også!

Ja, museumslokalene er fulle av travle medhjelpere som tar imot, sorterer, registrerer og katalogiserer de mange gjenstander og dokumenter som blir levert til museet. De holder en pause for å spise lunsj. Men samtalen handler om arbeidet på museet. Kan man frigjøre plass ved ikke å beholde registreringsskjemaene som settes i ringpermer når gjenstandene er registrert elektronisk? Ringpermene tar opp en hel vegg på kontoret.

Deler av papirskjemaene som dokumenterer samlingene, her arkiveres skjemaene når gjenstandene er ført inn i det digitale arkivet.

Fotografering av gjenstander

Noen gjenstander blir også fotografert. Her tar Stig Ravnemyr bilde av en av knivene som NSF og K/M-speiderne fikk som Friluftsrådet hederspris under friluftslivets år 2015. Knivene utstilles i museets monterer på kontorene til speiderforbundene.

Stig Ravnemyr fotograferer en av knivene som speiderbevegelsen fikk som Friluftslivets hederspris i 2015.

Trenger du hjelp? Stikk innom!

Museet er en skattkiste for speiderbevegelsen i Norge, og det er helt avhengig av de flittige frivillige som møter opp tirsdager for å forsøke å skape orden i den enorme samlingen.

Hvis du kommer på en tirsdag mellom kl. 10 og kl. 15, vil du få hjelp til å finne det du leter etter, slik jeg gjorde — eller du kan vandre rundt og se på utstillingen.

Og hvis du har noen effekter, bøker eller dokumenter om speiderliv i Norge gjennom årene, vil disse bli tatt imot med takk.

Kontakt museet!

Skrevet av Ivan Chetwynd, og publisert første gang i St. Georg — St. Georgs gildenes medlemsblad.

--

--

Speidermuseet i Oslo er det offisielle museet til speiderbevegelsen i Norge. The Guide and Scout museum of Norway.